Psyllium vezels

THT: 31.12.21
Beschikbaarheid: Op voorraad (4)
  • Bestel 3 stuk(s) voor €15,20 per stuk en bespaar 5%
  • Bestel 5 stuk(s) voor €14,40 per stuk en bespaar 10%

 

Psyllium vezels - Vlozaadvezels - Psyllium husk

Psyllium wordt gezien als één van de beste bronnen van zachte vezels.
Vezels kunnen de stoelgang reguleren zowel in geval van verstopping als bij diarree. 
Psylliumvezels hebben een zwelvermogen van 40 tot 175x (psylliumzaden slechts 5 tot 20x).

De naam psyllium of vlozaad verwijst naar verschillende weegbree-achtigen, die voornamelijk worden verbouwd in India en het Midden-Oosten.

 

Waarom Psyllium gebruiken?

Bij diarree wordt de stoelgang vertraagd doordat de zaadvliesjes veel van het vocht in de ontlasting opnemen. Noteer dat bij diarree er vaak sprake is van ontsteking of irritatie van de darmwand. Door gebruik van psyllium wordt deze irritatie tegengegaan en vermindert de reden voor diarree. Zo krijgt de darmoppervlakte de tijd om in alle rust te genezen.

Bij constipatie worden de darmen aangezet tot samentrekken, doordat de ontlasting meer volume krijgt. Deze wordt meer volumineus en zachter, zodat de kans op het krijgen van of het verergeren van aambeien minder wordt.

Psyllium werkt in alle zachtheid (in tegenstelling tot laxeermiddelen die berusten op het principe van irritatie en het verwekken van darmcontracties). Psyllium is een massavormer met een uniek wateropnemend vermogen: zie het als een zwelmiddel dat in water een neutrale en smaakloze geleiachtige structuur krijgt.

Naast diarree en verstopping kan psyllium ook aanverwante darmklachten verlichten, zoals: spastisch colon, nerveuze darm, aambeien, divertikels met ontstekingen (uitstulpingen maag-darmkanaal).

Er zijn aanwijzingen dat psyllium kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename. Doordat het voedsel volumineuzer wordt, krijgt men sneller een gevoel van verzadiging en heeft men minder de neiging te veel te eten.

 

Hoe Psyllium gebruiken en hoeveel?

De meeste mensen nemen tweemaal daags 5 à 8 gram psylliumvezels in met water of vruchtensap.

Om uitdroging te voorkomen is het van het grootste belang meer te drinken als u deze producten gebruikt.

Gebruik geen psyllium als u lijdt aan enige vorm van darmobstructie.

 

 

 

Bron: Groene Dag

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen