Pompoenpitten

€18,00
Beschikbaarheid: Op bestelling
  • Bestel 3 stuk(s) voor €17,10 per stuk en bespaar 5%
  • Bestel 5 stuk(s) voor €16,20 per stuk en bespaar 10%

 

Pompoenpitten - Bio - Europees (Tsjechië)

Er zijn veel soorten pompoenen en de pitten van de Cucurbita pepo-soorten, zijn geschikt om in zijn geheel te eten. Deze behoren tot de naaktzadige pompoenen, waaronder de ’Lady Godiva’, of nog anders genoemd, de amandelpompoen. Deze verschaft zaden die niet in een dikke pel verpakt zitten. Men kan de pitten eten zonder ze eerst uit de schelp te halen (een lastige en tijdrovende karwei!). Deze pompoenen worden enkel en alleen voor de pitten gekweekt, het vruchtvlees van deze pompoenen is maar van middelmatige kwaliteit.

De krachtige smaak leent zich perfect voor gebruik in de voeding. Eet ze uit de hand, of maal ze en voeg dit toe aan een fruit- of groentemaaltijd, verwerk ze in gemixte soepen voor het bekomen van een romige textuur.

Pompoenpitten zijn rijk aan ijzer, zink, magnesium en kalium. Daarnaast zijn ze een bron van antioxidanten die LDL-cholesterol helpen verlagen. Bepaalde bronnen zien pompoenpitten als het enige ontzurende zaad in de groep van noten-zaden en pitten.

Deze pitten hebben een gunstige werking op de nieren. Nierlijders zouden dagelijks wat pompoenpitten moeten gebruiken. Ook bij prostaatkwalen kunnen pompoenpitten de toestand verbeteren. Pompoenpitten zouden ook de mannelijke potentie verhogen, naar het schijnt zouden de zigeuners dat reeds lang weten. Niet alleen bij de zigeuners maar ook bij vele volkeren in Bulgarije, Oekraine, Transylvanië is hypertrofie van de prostaat bijna onbekend. Waarschijnlijk spelen ook andere factoren een rol. De invloed van de pompoenpitten op de prostaat houdt verband met de aanwezigheid van plantaardige hormonen, verder zijn pompoenpitten rijk aan eiwit (bijna 30%) rijk aan vit. B en aan onverzadigde vetzuren, hebben tevens een hoog percentage aan fosfor en aan ijzer. Dat het gebruik van pompoenpitten het verouderings- proces afremt is ontegensprekelijk.

Biologische pompoenpitten helpen ook bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Een studie van 2010, gepubliceerd in de Journal of Diabetes stelde dat een voeding, aangevuld met pompoenpitten en lijnzaad de insulineregulatie positief beïnvloedt.

“Over de gezondheidswaarde van pompoenpitten kan je een boek schrijven. Er is veel meer over te zeggen dan zijn unieke vetzuursamenstelling, of zijn invloed op de melatonineproductie of hun beschermende werking op de prostaat… Er zijn redenen genoeg om iedereen op de pompoenpitten te zetten.” Stefaan De Wever van de Groene dag.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen